Nieuwenhuis IT & Connectivity
Zie je door de wachtwoorden ook het bos niet meer?

Nieuwsbericht

Zie je door de wachtwoorden ook het bos niet meer?

Sta je weleens bij de kassa om je boodschappen af te rekenen en slaat de schrik je om het hart omdat je je pincode bent vergeten? Het komt heel vaak voor dat mensen deze vergeten en dit leidt altijd tot stress. Dit geldt ook voor wachtwoorden. Voor vrijwel alles heb je tegenwoordig een wachtwoord nodig en het is haast onmogelijk om al je wachtwoorden te onthouden. De meeste mensen worden tureluurs bij het onthouden van hun wachtwoorden. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die je hierbij ondersteunen.

Hoe sterker het wachtwoord, hoe beter je computer is beschermd tegen hackers en schadelijke software. Wat is nu een goed wachtwoord?

Tips voor het maken van een goed wachtwoord:

  • Maak een wachtwoord van ten minste acht tot twaalf tekens. Hoe langer, hoe beter.
  • Gebruik een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens (@, #, &, ?, !, +, -, €, %, etc.).
  • Gebruik in een wachtwoord nooit je naam, gebruikersnaam of bedrijfsnaam.
  • Gebruik geen voor de hand liggende woorden en al helemaal geen woorden die met je geassocieerd kunnen worden (zoals hobby’s).
  • Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord. Wordt een site gehackt en komt de combinatie van je gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord op straat te liggen? Dan zullen cybercriminelen mogelijk proberen om met die gegevens toegang tot talloze andere diensten proberen te krijgen.
  • Je kunt een zogenaamde wachtzin (in plaats van een wachtwoord) maken, die bestaat uit vier of meer aan elkaar geschreven woorden. Liever geen spreekwoorden of namen van liedjes, want die liggen te veel voor de hand. Maak de zin uit een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens (bijvoorbeeld: 42tulpenv00rharry!). Een wachtzin heeft het voordeel dat je hem redelijk makkelijk kunt onthouden.
  • Het mag geen volledig woord zijn;

Als je voor elke website een ander wachtwoord moet hebben, zul je waarschijnlijk ook weer door de bomen het bos niet meer zien… Gelukkig hebben we hier diverse apps voor die ons helpen in de vorm van wachtwoordmanagers. Dit zijn betrouwbare apps, waarin je je wachtwoorden veilig opslaat en ze altijd terug kunt vinden. Sommige wachtwoordmanagers geven ook een waarschuwing als jou wachtwoord voorkomt op een lijst met gehackte wachtwoorden.

Zorg dat je een sterk wachtwoord verzint en bescherm je (mobiele) apparaten tegen ongewenst gebruik!

Privacy statement