Nieuwenhuis IT & Connectivity
Help! Ik krijg alweer een spambericht!

Nieuwsbericht

Help! Ik krijg alweer een spambericht!

Een nieuwsbrief waar je je helemaal niet voor had aangemeld, een advertentie van een bedrijf dat je helemaal niet kent, spam ben je liever kwijt dan rijk.

Voordat we uitleg geven hoe je het beste spam kunt tegengaan, zullen we je eerst een klein stukje geschiedenis vertellen. Waar komt de term spam eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk komt het van de firma Hormel Foods Corporation. Zij brachten ingeblikt, gekookt varkensvlees op de markt onder de naam Hormel Spiced Ham. Later werd deze naam veranderd in spam. Spam is dus een afkorting van ‘spiced ham’. Echter, had het toen nog niets met ongewenste post of reclame te maken.

Dit kwam pas later door een sketch van Monthy Python, waarin de eerste ‘spam’, als ongewenste reclame, werd getoond. Natuurlijk werd het destijds niet in de vorm van e-mails overgebracht, maar door het woord spam overdadig veel te herhalen. Hierdoor is het woord overgenomen voor ongevraagde en ongewenste berichtgevingen.

Maar nu…Als je veel spam ontvangt, dan is dat erg vervelend. In de strijd tegen spam sta je er uiteraard niet alleen voor. Hier zijn een aantal tips om spamberichten te voorkomen:

  • Zet je e-mailadres niet op websites, nieuwsgroepen, internetfora et cetera. Spammers hebben robots die automatisch op internet e-mailadressen zoeken. Mocht dit noodzakelijk zijn, zorg dan dat je hier een ander e-mailadres voor aanmaakt.
  • Gebruik een spamfilter. Spamfilters zijn kleine programma’s voor je computer die je tegen spam beschermen. Ze zorgen dat deze niet in je mailbox terechtkomen of dat ze in een speciaal postvakje komen.
  • Verstuur je een e-mail naar een groep mensen, zet alle e-mailadressen dan altijd in de BCC. Iedereen ontvangt jouw e-mail wel, maar de ontvangers kunnen elkaars e-mailadressen niet zien. Je weet nooit wie al die e-mailadressen te zien krijgt. Zo kan je spam voorkomen bij jouw vrienden en contacten.
  • Krijg je een e-mail die je niet herkent: niet op reageren. Ook als een e-mail net echt lijkt, controleer altijd goed of alles klopt. Phishingmails worden steeds slimmer. Als spammers een reactie krijgen op hun mail, dan weten ze dat jouw e-mailadres echt bestaat en kom je helemaal niet meer van ze af. Dat betekent dus ook dat je beter niet kunt klikken op een uitschrijven-link in een e-mail die je niet herkent. Denk ook 2 keer na voordat je je afwezigheidsassistent aanzet. Zeker als je al wat last hebt van spam. Want ook dan gaat er een automatische e-mail naar de spammer toe en weet hij dat je e-mailadres bestaat.
  • Misschien een beetje een open deur, maar zorg voor goede wachtwoorden. Want ook zo kun je spam voorkomen. Je wilt natuurlijk niet dat criminelen via je wachtwoord in jouw e-mail komen. Pak niet overal hetzelfde wachtwoord, gebruik zowel letters als tekens en cijfers, er zijn genoeg tips over goede wachtwoorden te vinden.
Privacy statement